phoca thumb l2 DSC 000000

Corsica December 2016

Zoals vorig jaar wilden we de eindejaarsdrukte ontvluchten, en deze keer met wat zon en warmte erbij.
As like last year, we wanted to escape from the end-of-year fuss, and this time with some sun and warmth.

To English version

Laatste keer Corsica was in 2014, en hoewel we het eiland al menig maal bezocht hadden blijft het ons aantrekken. Het was tijd om Corsica eens in de winter te verkennen.

Vroeg in de ochtend van 26 december vertrokken we richting Marseille. Het was een vlotte rit en we hadden niet veel last van druk verkeer. Weinig skitoeristen op de baan.
phoca thumb l2 DSC 000000Tijdig aangekomen te Marseille konden we direct inschepen. Dit na de nodige veiligheidscontrole.
Elk voertuig wordt gecontroleerd, buiten en binnen. Groot was de verbazing van de veiligheidsagent toen hij onze bijl zag hangen aan de binnenzijde van de achterdeur. Zijn gelaatsuitdrukking was geld waard. Met een vriendelijke stem en lachend gezicht raadde hij me aan dat als ik nog een mes op zak had, ik dit beter in de wagen liet. Het was al geregeld, antwoordde ik. Verder geen inbeslagname van gas of andere extra brandstof aan boord. Deze moeten vooral veilig vastgemaakt zijn.

Na een rustige vaart kwamen we om 7u aan te Bastia. Terug op Corsica, eindelijk.
Van Bastia reden we naar St-Florent om daar te gaan ontbijten en inkopen te doen. De zon was al zichtbaar en vooral voelbaar. Zalig die warmte buiten in december. Sommigen zaten hun koffietje op het terras te nuttigen, maar dat vonden we toch net iets te fris.
Na het ontbijt, tijd om inkopen te doen. De Spar te St-Florent was gesloten en ondertussen had ik ook gemerkt dat er een probleem was met mijn simkaart. Er zat niets anders op dan terug naar Bastia te rijden om daar inkopen te doen, en een SFR simkaart aan te schaffen.
Tegen de middag stonden we terug in St-Florent. Tijd om iets te eten.
De keuze van restaurant was snel gemaakt, daar er maar drie open waren, waarvan eentje het terras in de volle zon had.

phoca thumb l2 DSC 000013Na een lekkere Corsicaanse maaltijd met lokaal dessert was het tijd om de Agriate in te trekken richting Saleccia. De weg is nog steeds niet aan te raden met een gewoon voertuig, maar tegenover de vorige keren lag de route er nu toch een pak beter bij. Wel nog een heleboel plassen van de regenvloed van de week ervoor.
Nog niet eens halfweg komen we twee motards tegen. Ze doen teken om te stoppen, en vragen ons of we een pomp of dergelijke bij hebben. Een van hen had een platte band en ze moesten te voet verder.
Blij waren ze toen we hen konden helpen met onze compressor. Wij ook, zo was de set-up eens in het veld met succes getest.
Vlot aangekomen in het prachtige Saleccia zagen we dat ook daar de stortvloed zijn werk gedaan had op het strand.
Op de parking was het niet mogelijk om te overnachten. De camping was wel gesloten, maar is permanent bewoond. Je ziet er ook het strand en de zee niet.
Dan maar naar Plage Lotu rijden. Hier nog meer plassen onderweg. Gelukkig was het rond het moeras niet te nat, en raakten we vlot tot aan het eindpunt: Plage Lotu.
Snel al even te voet naar het strand. Daar merkten we dat een paar jongeren aan het BBQ-en waren. Ze waren met hun zodiac tot aan het strand gevaren. We vonden het zalig in hun plaats.
Olli horizontaal geplaatst, klaargemaakt om te slapen genieten we nog van het uitzicht.
We kregen al snel bezoek. Muggen! Muggenmelk was nu net iets wat we niet mee hadden. Voor vertrek nog de vraag gesteld of het mee moest, maar het was winter, dan zijn er geen muggen. Hier niet, ginder is geen winter, dus daar wel muggen. Al bij al viel het nog goed mee.
phoca thumb l2 DSC 000049De jongeren met hun zodiac waren ondertussen van het strand en we zagen hen cirkels maken op zee.
Hadden ze problemen of waren ze gewoon wat zot aan het doen, we hadden geen idee. Tot ze richting St-Florent vertrokken. Plots zagen we 2 vinnen uit het water komen. Dolfijnen! Voor ons een eerste keer om deze te spotten vanop het vaste land. Het verlof kon niet meer stuk.
Het weer was er zalig, en we besloten om er nog een nacht te blijven staan. Het was er echt zomers.

Om toch nog wat anders te zien dan enkel zand, zee en zon vertrokken we van Plage Lotu richting Ajaccio waar we voor oudjaar een hotelletje geboekt hadden en een tafel in het 20123 Restaurant.

We besloten om de kustlijn af te rijden via de D81, T30 en vanaf Calvi de D81b. Deze weg hadden we al eerder gedaan, alleen telkens in het hoog seizoen. Nu waren we zo goed als alleen op de baan. Tijd om te kijken, stoppen en genieten van het uitzicht. Zalig.
We raakten vlot tot net over de grens van Haute-Corse en Corse-du-Sud en vonden een ongebruikte zijweg langs de D81 waar we konden staan om te overnachten.

phoca thumb l2 DSC 000358Volgende ochtend, opnieuw in volle zon, zetten we onze weg verder richting Piana.
Onderweg, tegen de middag, verlaten we de D81 richting het strand van Bussaglia. Aangekomen arriveren we op een totaal verlaten strand. Het restaurant en de snackbar zijn toegetimmerd voor de winter, verder is er niets, buiten een prachtig strand en prachtige rotsen.
Hier gaan we wat relaxen en eten.
Wat later komen er nog een paar mensen aan op het strand. Allen vrienden die er ook kwamen picknicken.

De dagen zijn hier kort nu, dus tijd om te vertrekken.
We rijden langs de prachtige rotsen ter hoogte van Piana, ook hier weer amper een auto of mensen op de baan. We hebben een zee van ruimte om ons even langs de kant te parkeren en te voet de rode rotsen te bewonderen.
De D81 brengt ons te Cargese waar er volgens de globetrotter 2 mooie kerken staan. Dit viel wel mee, het was wel grappig dat de Grieks-Orthodoxe kerk rechtover de rooms-katholieke kerk stond, met enkel een klif ertussen.
Tijd om een slaapplaats te vinden rijden we ter hoogte van Lozzi richting kust waar een club-med gelegen is. Zoals verwacht was ook deze gesloten, en op het strand was zo goed als geen volk.
We zoeken ons een niet te opvallend plaatsje uit aan het strand, eten wat, genieten van het ondertussen verlaten strand en de zonsondergang.
Anders dan op de vorige plaatsen was het hier ‘s nachts niet muisstil. Een roepende Corsicaan, loeiende koeien en blaffende honden maakten ons regelmatig wakker.

phoca thumb l2 DSC 000567Na de koffie en ontbijtkoeken was het tijd om naar Ajaccio te rijden.
Voor we de stad binnen rijden gaan we eerst naar Les Iles Sanguinaires. Ook hier zalig om dit te aanschouwen in alle rust. Foto’s kan je deze keer nemen zonder andere toeristen in het frame.
Aangekomen in Ajaccio was het deze keer geen probleem om een parkeerplaats te vinden. Vlot vinden we deze aan de haven. Het is al iets na de middag, dus eerst een terrasje in de zon opzoeken waar we een crêpe salé gaan eten. Geen bezoek op Corsica zonder een crêpe salé. Nog wat kuieren door de stad om wat later in te checken in ons hotel. Wat rusten, en klaarmaken om te gaan eten in de 20123.
Voor wie nog eens in Ajaccio komt en tijd heeft, dit is zeker een aanrader. Het menu is wat zij die dag aanbieden, en is 100% Corsicaanse keuken. Het interieur is dat van een Corsicaans dorpje, ala Pila-Canale, waar de eigenaar zijn eerste restaurant had. Vandaar de naam 20123, de postcode van Pila-Canale.
Na een rustig oudjaar doorgebracht te hebben met lekker eten en met een Parijs koppel aan onze tafel, dat ook al jaren de eindejaarsdrukte ontvlucht, wandelen we naar ons hotel. Het is alweer onze laatste nacht op Corsica.

Tegen 17u moeten we inschepen aan de haven, we hebben dus nog een hele dag om nog wat te verkennen.
Maar eerst een koffietje in de ochtendzon.
We rijden van Ajaccio langs de kust tot Isolella. Prachtig kustdorpje, ideaal gelegen, rustig, eentje waar we zouden kunnen wonen.
Genoeg gedroomd, en we rijden verder. De bergen in richting Lac de Tolla. Ook hier is het genieten van de wegen, het uitzicht en de stilte.
We dalen rustig af en rijden langs bergdorpjes waar de inwoners het nieuwe jaar aan het vieren zijn langs de kant van de weg.
Nog even tijd om tot Les Iles Sanguinaires te rijden, in de hoop deze in de avondzon te fotograferen.
Het is spijtig genoeg bewolkt en ook een pak meer volk dan de dag ervoor.

De tijd om te gaan is weer gekomen. We rijden naar de haven en na de controle rijden we de ferry op.
Het was weer een zalige tijd op Corsica, en als het lukt staan we hier volgend jaar opnieuw.

Klik hier voor de foto’s
Klik hier voor de track


Last time on Corsica was in 2014, and despite we visited the island already several times, it still keeps us attracting. Time to explore Corsica in the winter.

Early morning December the 26th we left direction Marseille. It was a fluid ride, not much traffic on the road.
Arrived well on time at Marseille we could register directly to enter the ferry. This after the obligated security checks.
All vehicles are checked out- and inside. The reaction of the security officer was priceless when he saw our axe hanging on the inside of the rear door. With a friendly and smiling face he recommended me to leave a knife in the care in case I had one on me. It was taken care of, I replied smiling. No camping gas or fuels were taken in custody. As long as they are safely stowed there is no problem.

After a calm sail we arrived at 07:00 in Bastia. Finally back on Corsica. From Bastia we drove to St-Florent to take breakfast and grocery shopping. The sun was visible, but more over felt nice warm. Some locals had their coffee outside, but for us it was just a bit to chilly so we took breakfast inside.
After breakfast, time to go shopping. The Spar shop was closed and as I experienced mobile issues, we had to go back to Bastia and shop there. At the same time I went to a SFR shop to buy an SFR sim-card.
By midday we were back in St-Florent. Time to eat. The restaurant choice was made quickly, as only three were open and only one had the terrace in the sun.

After a good Corsican meal and dessert, it was time to enter the Agriate, direction Saleccia. It’s still not recommended to take this road with a regular car, but compared to our previous visits the dirttrack was in good condition, part from water a result of heavy rain the week before.
Not even halfway, we saw two guy’s on a dirt bike, signing us to stop. They ask if we can help as one of them had a flat tire.
They were relieved we had a compressor, and we were happy we could test it in the field.
Arrived at the marvellous Saleccia we saw the results of the heavy rain on the beach.
It wasn’t possible to camp on the parking space there. The camping was closed, but the owner lived there, and you can’t see the beach or see from the parking space.
So, as foreseen, we drove to Plage Lotu. More water on the road here, but luckily not to much at the swamp, so we made it smoothly. The gorgeous Plage Lotu was in sight.
We walked over to the beach and noticed young locals had a BBQ on the beach. They came to the beach with their zodiac. We enjoyed the idea.
Parked Olli horizontal, set ready to go to sleep, we enjoyed the evening view over the sea.
We instantly had company: Mosquitoes! Mosquito repellent was something we didn’t had with us. We doubted, but there are no mosquitoes in the winter so… Well… there is no winter on Corsica, so there are mosquitoes. Luckily it wasn’t that bad after all.
The youngsters were back at sea, as we saw them making big circles. Did they had problems or just playing? We didn’t knew until they headed direction St-Florent. All of the sudden we saw two fins out of the water. Dolphins! To us, a first to spot them from land. This made our day.
The weather was superb, so we decided to stay another night. It felt like summer.

To make sure we saw more than just sand and sea, we left Plage Lotu and headed direction Ajaccio, where we had booked a hotel and a table in the 20123 restaurant for new-year-eve.

We decided to ride along the coast via the D81, T30 and from Calvi the D81b. We did that on previous visits, but then in high-season. Now the road belonged almost all to ourselves. Time to watch, stop and enjoying the views. Great.
We made great progress and just over the border of Haute-Corse and Corse-du-Sud we found an unused sideway of the D81. Ideal place, with a superb view to spent the night.

Next morning, full sun, we continue our road direction Piana.
By midday we leave the D81 and ride direction Bussaglia beach. Arrived we find a desolate beach. The restaurant and snack-bar are hammered closed for winter and part of those, there is nothing but a magnificent beach and cliffs.
We’ll eat here and relax a while.

Days are short this time of year, so time to hit the road again.
We ride along the gorgeous mountains near Piana. Hardly a car or people on the road. We have all the space to park and admire the rock formations.

The D81 brings us via Cargese where we make a quick visit to view the 2 churches, worthwhile according to our globetrotter book. Not that wow, but funny to see the 2 churches (greek and roman) to the opposite of each other, separated by a cliff.

Time to find a camp spot, we find a sign direction club-med near Lozzi. As expected, this was closed and at the beach hardly any person.
We park on a not to eye-catching spot, have dinner and enjoy the desolate beach and the sunset.
Unlike the other camp spots, the night here was not quiet. A shouting Corsican, mooing cows and barking dogs awoke us regular.

After coffee and cookies, it was time to ride to Ajaccio.
Before entering town we head first to Les Iles Sanguinaires. As elsewhere, we could enjoy the view as if we were alone on the island.
Arrived in the centre it was now easy to find a parking spot. Plenty of space to choose from.
It was after midday, so yes, time to eat in the sun. No visit to Corsica without eating a crêpe salé at a sunny terrace.
Some more exploring the city before we check-in to our hotel to get ready for our last meal of the year in the 20123.
When you are in Ajaccio and have the time, do visit the restaurant 20123. The menu is what they offer you that day, but it’s 100% Corsican cuisine. The interior is made as you are in the village Pila-Canale, where the owner had his first restaurant. Hence the name 20123, the zip code of Pila-Canale.

After a relaxed new-years-eve, with good food and a couple from Paris at our table, that, like us, escape the end-year fuss for years, we walk back to our hotel. It’s our last night on Corsica already.

By 17:00 we need to check-in the harbour, so we have a whole day to explore some more.
But first a coffee in the morning sun.

We follow the coast from Ajaccio to Isolella. A beautiful coastal village, superb views, we could live here.
Enough dreaming, we ride along and hit for the mountains direction Lac de Tolla. Again it’s enjoying the views and silence.
We make our descent via small villages where the villagers are celebration new-year all together along the road.
Still some time to visit Les Iles Sanguinaires again in the hope to view them in the evening sun. Unfortunately it’s cloudy and a lot more visitors as the day before.

The time to go has come and after the security check we enter the ferry.
Again we had a more than great time on Corsica, and if all works out, we are back next year.

Click here for the track
{phocagallery view=category|categoryid=104|limitstart=0|limitcount=0}

 

Total distance: 411.57 km
Max elevation: 724 m
Min elevation: -63 m
Total climbing: 7007 m
Total descent: -6983 m
Average speed: 42.35 km/h
Total Time: 03:27:54
Download