Portugal – Spain 2016 – Day 14

Dag 14 van onze 2016 vakantie. We verlaten Portugal /

Day 14 of our 2016 holiday. We are leaving Portugal

Klaar om Portugal oostwaarts te doorkruisen stel ik de gps in richting start van de track in de Bardenas.

“Deze route heeft tolwegen” Dit hadden we nu wel gehad. Portugal heeft een pak minder snelwegen dan Frankrijk, maar als ze er zijn, dan is het betalen, en het tik redelijk aan.

Het is vakantie en we kiezen om de route te laten berekenen door snelwegen te vermijden.

Via de reisgids zien we dat we langs Bragança rijden, alwaar een van de beste restaurantjes zou zijn van Portugal en een nog ommuurd kasteel. Dat word dus een tussenstop.

Een groot deel van de route brengt ons langs kleine dorpjes waar we het niet toeristische Portugal kunnen zien, en ook de bewoners verbaasd kijken als ze een toerist in hun dorp zien rijden.

Genoten van het echt wel lekkere eten in Casa Tipica te Bragança, vertrekken om enkele kilometers later Portugal te verlaten en Spanje in te rijden.

Tijd om een slaapplaats te zoeken vonden we deze tussen Zamora en Toro.

Van de hoofdweg afgereden en tussen de maisvelden door vinden we pas afgereden graanveld. Ideaal. We installeren ons, halen de apero boven als we plots honden horen blaffen.

Ik kijk op de kaart, geen gebouwen te zien die richting uit. Probeer dan via de motorkap over het maisveld te kijken, geen gebouw te bespeuren. In de verte horen we wel een tractor aan het werk. Het zal wel van daar komen.

Nog geen minuut later, het geluid van een schreeuwend varken, gevolgd door het geluid van een vos, en even later nog een dieren geluid.

Dit klopt niet. Een paar minuten stilte, en daar zijn de honden weer, het varken, de vos en het andere geluid. Dit is een “bandje” dat herhaaldelijk speelt om de dieren uit de mais te houden.

Dat wordt niet slapen, dus nieuwe plaats zoeken.

Na wat rond rijden een plaatsje gevonden langs de veldbaan. Niet zo mooi als aan het graanveld, maar goed, niets aan te doen.

We halen de stoelen uit, en schenken ons nog een glaasje wijn in. Rustig genietend van de avond horen we op 2 meter geknor en geritsel.

Een everzwijn of wild varken, geen idee, maar ik was nog nooit zo rap recht en had de machete in de handen. Rap de stoelen genomen en binnen gaan zitten.

Waarschijnlijk was dat beest even hard verschoten als ons, en was het wel weg, maar we zijn toch maar binnen gebleven die avond.

Nog even over Portugal: Voor ons was het een land met enorme contrasten. Zowel qua natuur als rijkdom. Tijdens onze doorreis in de Algarve leek het alsof Afrika hier reeds begon. De soms dorre landschappen, de armoede en manier van leven deed ons met verstomming slaan. Zeker als je regelmatig de kleine wegjes neemt, dan zie je huisjes in bouwvallige staat staan, ingevallen dak, geen ramen, en dan toch merk je dat daar iemand woont, zonder elektriciteit of stromend water. In een paar woningen zaten de mensen gewoon op de grond. Eens de Algarve uit en je komt wat meer noordelijk in Alentejo zit je in het West-Europa zoals we het gewoon zijn.

Het is wel te merken dat er meer en meer geïnvesteerd word in infrastructuur. zeker 60% van de off-road tracks die we gereden hebben zullen binnen dit en een paar jaar geasfalteerd zijn. Bewijs daarvan is te merken door de pas aangelegde riolen en elektrische aansluitpunten langs de “weg”. Langs de kustweg richting noorden merkten we ook meer en meer nieuwe wijkjes en vakantie woningen en percelen klaar om bebouwd te worden.

1 fout die we in Portugal misschien gemaakt hebben, is het niet opzoeken van de zuidkust ter hoogte van Faro en tussen Lagos en Sagres. Maar goed, dan is dat iets wat we in de toekomst nog eens kunnen doen. Verder hebben we wel enorm genoten van Portugal en zijn natuur.

 Naar dag 15

 

 

Sorry not yet. Soon….

 

Total distance: 371.2 km
Max elevation: 886 m
Min elevation: 15 m
Total climbing: 7168 m
Total descent: -6566 m
Average speed: 78.09 km/h
Total time: 12:19:30
Download file: Portugal2016_Day14.gpx

 

{phocagallery view=category|categoryid=82|limitstart=0|limitcount=0}

 

Link to album
Some random photo's: