Normandië Dec 2015

Geen zin om in de eindejaarsdrukte te zitten, trokken we deze laatste week van het jaar naar Normandië.

We vertrekken thuis rond de middag om zo tegen de avond aan te komen aan een eerste slaapplaats: Pointe de la Varde, vlakbij St Malo. Het was een winderige nacht, maar met een aangename temperatuur. Mede dankzij de standkachel. Na de koffie en de ontbijtkoeken nog even een wandeling ter plaatse om dan St-Malo te bezoeken.

Van St-Malo trekken we naar de Mont-St-Michel. We volgen de kustlijn en de kleine binnenwegen om dan plots het eiland te zien verschijnen aan de horizon. Veel keuze om te parkeren is er niet, eigenlijk maar 1: De officiële betaalparking. Van daar kan je ofwel met een shuttle tot aan het eiland ofwel te voet. Wij gaan voor het laatste. Na een aangename ontdekking van het eiland beslissen we om een slaapplaats te zoeken nabij het doel van de volgende dag. Een roadbook dat start aan de Pegasus brug te Bénouville. Die slaapplaats hadden we snel gevonden, op een 500m van de brug. Weer zalig geslapen en na een lekker ontbijt in Olli rijden we naar de Pegasus brug, waar er ook een museum is. Pech: Museum is gesloten. Buiten wat foto’s genomen van de originele brug en dan het roadbook aangevat.

Het roadbook bracht ons langs verschillende WWII sites tot aan het strand van Courseulle of Juna Beach. Doordat de verschillende sites gesloten waren waren we sneller dan voorzien op het einde van het roadbook en beslisten we om door te rijden naar Arromanches, Omaha Beach en Pointe du Hoc. Het plan voor de volgende dag was een bezoek aan St-Mere-Eglise en daar een slaapplaats zoeken, maar eerst iets zoeken om te eten. Dat vonden we te Grandcamp, waar we lekker gegeten hebben in La Maree. Na wat rondrijden een weide gevonden waar we konden staan, tent open, slaapzak in en slapen.

Na alweer een winderige nacht was het richting centrum van St-Mere-Eglise om een bezoek te brengen aan het Airborne museum (http://www.airborne-museum.org). Dit was gelukkig wel open. Na het zien van verschillende luchtfoto’s beseffen we dat we waarschijnlijk geslapen hebben in een van de weides waar er tal van Waco’s en Horsa’s geland waren in de nacht van 5 op 6 juni. St-Mere-Eglise is natuurlijk ook gekend van de paratrooper die aan de kerktoren is blijven hangen: John M. Steele


John M. Steele (http://www.airborne-museum.org/en/at-the-heart-of-history/portraits/john-m-steele/)

Van St-Mere-Eglise trokken we via de batterie d’Azeville terug naar Juna Beach om daar van start te gaan met het tweede roadbook: Courseulle – Arromanches. Arromanches ligt vlakbij Bayeux en daar hadden we een hotelletje geboekt voor 1 nacht. Langs dit roadbook geen WWII sites tegen gekomen, maar het was wel een leuk ritje. Te Arromanches nog wat avond foto’s getrokken en dan naar het hotel.

Laatste dag van het jaar. We bezochten nog het Amerikaans kerkhof te Omaha Beach, het commonwealth oorlogskerkhof en de Batterie de Longues-sur-mer nog, om dan naar Honfleur te rijden waar we voor oudjaar gingen eten bij L’Assiette des Mondes (http://www.assiettedesmondes.fr/). Vriendelijke ontvangst en een heerlijke keuken met een mix van Franse, Noord-Afrikaanse en Oosterse keuken. Zeker een aanrader.

Nieuwjaar zelf vierden we in Olli met een fles bubbels van bij onze champagne vrienden. 2016, de eerste dag van het nieuwe jaar. We trokken nog even naar het centrum van Honfleur en onderweg naar huis deden we nog even Étretat aan om dan, via grotendeels secundaire wegen, thuis te komen.

Thuis volgde nog het minder leuke werk: Olli wassen

Link to album
Some random photo's:

Total distance: 195.6 km
Max elevation: 0 m
Min elevation: 0 m
Total climbing: 0 m
Total descent: 0 m
Average speed: 19.41 km/h
Total time: 18:06:14
Download file: Normandy_2015_day01.gpx
Total distance: 154.07 km
Max elevation: 0 m
Min elevation: 0 m
Total climbing: 0 m
Total descent: 0 m
Average speed: 27.05 km/h
Total time: 19:19:55
Download file: Normandy_2015_day02.gpx
Total distance: 176.33 km
Max elevation: 0 m
Min elevation: 0 m
Total climbing: 0 m
Total descent: 0 m
Average speed: 45.69 km/h
Total time: 20:34:36
Download file: Normandy_2015_day03.gpx